marți, 16 octombrie 2007

Atacurile de cord si consolele de jocuri

Doctorii americani au descoperit faptul ca persoanele care au suferit un atac de cord pot grabi procesul de recuperare cu ajutorul consolei Wii de la Nintendo.


Cercetatorii au descoperit ca jucatul pe consola Wii poate ajuta la refacerea coordonarii creier-muschi.


Spre deosebire de cele mai multe jocuri pe computer, jucatorii Nintendo Wii trebuie sa mimeze miscarile fizice implicate intr-un joc, oferind astfel o cale dintractiva de a redobandi coordonarea.

Odata cu utilizarea puterii de procesare a consolelor de jocuri in cercetarea medicala, se pare ca achiztionarea unei console de jocuri nu mai este considerata ca si o cheltuiala frivola, ci este imperativa din punct de vedere medical.

ING Bank îsi pregateste angajatii cu solutiile de instruire INTUITEXT

Diviziile ASCENTA si INTUITEXT ale Grupului Softwin vor realiza la ING Bank un proiect de eLearning, bazat pe solutia INTUITEXT de instruire asistata de calculator.


Acest proiect are ca scop îmbunatatirea pregatirii personalului bancii, dar si optimizarea procesului de evaluare a angajatilor din diversele birouri ING.
„Am plecat la drum cu nevoia unei solutii eficiente din punct de vedere al costului care sa satisfaca organizarea geografica a ING Offices. Ca urmare a dezvoltarii continue a portofoliului de produse ING a aparut nevoia de optimizare a modului de difuzare a informatiei. Asa se face ca am adoptat solutia INTUITEXT pentru a spori eficienta sistemului de training cu instrumente aditionale care substituie training-ul fata în fata” a declarat Madalina Radulescu - Human Resources Manager, Retail Banking la ING.
Colaborarea dintre INTUITEXT si ING Bank dateaza din decembrie 2006, la începutul anului fiind demarat un proiect pilot. Implementarea proiectului va fi urmata de un contract de mentenanta si suport pe o perioada de un an.
ING Bank a optat pentru doua module din platforma INTUITEXT Learning Management System, eInstruire si eTestare. Astfel, angajatii din sucursalele ING Bank vor fi instruiti folosind programe care combina training-ul clasic cu eLearning-ul. Ei vor asimila prin eLearning un volum mare de informatie si vor beneficia mai mult de interactiunea cu trainerul în timpul sesiunilor live, având posibilitatea de a aprofunda unele subiecte, de a clarifica detalii, de a exersa abilitati si a primi feedback, toate acestea ducând la cresterea calitatii training-ului clasic si a eficientei instruirii per ansamblu.

Utilizatorii Red Hat Linux trebuie sa plateasca pentru incalcarea drepturilor de autor ale Microsoft, spune Ballmer

Directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer, spune ca utilizatorii Red Hat Linux incalca proprietatea intelectuala a Microsoft si vor trebui sa plateasca.


Afirmatia a fost facuta in cadrul unui eveniment desfasurat saptamana trecuta in Londra.
Ballmer a laudat distribuitorul Novell pentru ca a cazut la o intelegere cu Microsoft asupra proprietatii intelectuale, ceea ce inseamna ca utilizatoii sai nu se mai afla in situatia de a incalca proprietatea intelectuala a Microsoft, situatie ce nu se aplica si utilizatorilor Red Hat.


In trecut, Ballmer a spus ca sistemul de operare Linux incalca anumite patente ale Microsoft, insa nu a specificat in ce domenii.
Balmmer a spus ca atunci cand compania sa s-a aflat in situatia de a incalca legea drepturilor de autor, a trebuit sa plateasca pentru acest lucru, iar comunitatii Linux ar trebui sa i se aplice aceleasi reguli.
Ceea ce nu a mentionat Ballmer este cand va trece Microsoft la luarea de masuri impotriva comunitatii Red Hat Linux si a utilizatorilor sai finali.

Noul Sony PlayStation 3 de 40 GB, disponibil acum în magazinele Flamingo Computers, Flanco si Flanco World


Înainte de sarbatori, fanii jocurilor au un motiv de bucurie, întrucât Flamingo Computers, Flanco si Flanco World au pus în vânzare noua consola PlayStation 3 de 40 de GB, un debut atragator în lumea jocurilor High Definition si de divertisment pentru acasa.
Noul PS3 este echipat cu un hard-disk de 40 de GB si include toate caracteristicile specifice tehnologiei High Definition: filme Blu-ray Disc, controller wireless SIXXAIS, conexiune Wi-Fi si HDMI si un puternic procesor Cell Broadband Engine™. Noul model PS 3 are doua porturi USB.
Ca si PS3 de 60GB, noul PS3 va putea fi upgradat, permintând adaugarea unor noi aplicatii si functii suplimentare. Cu toate acestea, noul model nu este compatibil cu jocurile lansate pentru generatia anterioara, PlayStation 2.
Mai mult, în perioada urmatoare va fi pusa în vânzare si versiunea de 60GB a noului model PS3, acestea fiind compatibil cu jocurile versiunilor anterioare si va avea inclus aditional un controller wireless SIXAXIS.


“La începutul acestui an, Flamingo a lansat în premiera pentru România mult-asteptata consola Sony PlayStation 3, odata cu lansarea produsului la nivel european. Promisiunea noastra de a facilita accesul publicului român la cele mai noi tehnologii în materie de entertainment este respectata si acum, prin disponibilitatea noii variante a consolei PS3 în retelele magazinelor noastre”, a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International.
Mult mai accesibil, PlayStation 3 de 40 GB poate fi achizitionat la pretul de 1.299 RON în reteaua magazinelor Flamingo Computers, Flanco si Flanco World.

Despre Grupul Flamingo International:
Grupul Flamingo International activeaza pe piata din România înca din anul 1994, având ca principal obiect de activitate comertul de produse IT&C, electronice si electrocasnice, fiind în acest moment al doilea cel mai mare jucator de pe piata adresata.
Strategia Grupului Flamingo consta în consolidarea pozitiei detinute pe piata locala, prin extinderea retelei de magazine Flanco World în toate regiunile tarii si prin continua îmbunatatire a performatelor magazinelor traditionale Flanco si Flamingo Computers. În prezent exista 13 locatii Flanco World în cele mai importante regiuni ale tarii, urmând ca pâna la sfârsitul anului 2007 sa fie inaugurate înca 7 noi unitati, ajungând astfel la un numar de 20 de magazine.
Reteaua Flanco World presupune magazine cu suprafete de vânzare mari (1.000 m² – 3.000 m²), care ofera clientilor o experienta de cumparare unica, prin varietatea produselor disponibile, precum si printr-o gama larga de servicii pre si post vânzare oferite. Grupul Flamingo International pune un accent deosebit pe servicii de calitate oferite clientilor sai, pornind de la servicii de creditare, consultanta în vânzari si pâna la servicii de întretinere si service.
Înca de la început, compania s-a pozitionat pe piata locala printr-un model de business european, lansând în premiera în România produse si concepte inovative precum: primul notebook românesc (Flamingo Navigator), primul magazin self-service de IT&C (Flamingo Lahovari), primul sistem de creditare (în reteaua Flanco), primul centru logistic deschis de o companie româneasca pe piata internationala (Flamingo Olanda) primul concept de Home Digital de pe piata din România, si primul portal web de IT&C (www.flamingo.ro).
Din anul 2005, compania Flamingo International este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, devenind astfel prima si singura companie din industrie prezenta pe piata de capital.

Turneu de adio al patinatoarei Katarina Witt in 2008

Dubla campioană olimpică la patinaj artistic, Katarina Witt, va efectua anul viitor un turneu de adio, înainte să abandoneze definitiv acest sport, după o lungă carieră la profesionism, a anunţat patinatoarea, citată de cotidianul Freie Presse, informează AFP.

După ce s-a retras pentru prima dată din competiţiile de amatori, Witt a revenit pe gheaţă pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Lillehammer din 1994. Ea şi-a continuat apoi cariera la profesionişti, apărând în multe show-uri pe gheaţă, în emisiuni televizate şi chiar şi în unele spectacole.

"Despărţirea mea de gheaţă prinde contur şi prietenii şi fanii mei trebuie să aibă ocazia de a fi alături de mine în aceste momente", a afirmat patinatoarea germană, cvadruplă campioană mondială şi sextuplă campioană europeană, care va împlini 42 de ani în luna decembrie.

Patinatoarea a adăugat că lunile care vor veni vor fi printre cele mai emoţionante din cariera sa.

Turneul de adio va trece prin oraşul său natal, Chemnitz, din fosta RDG, unde sportiva a făcut primii paşi pe gheaţă, la vârsta de cinci ani, la clubul SC Karl-Marx Stadt (n.r. Karl-Marx este vechea denumire a oraşului Chemnitz).

Berbatov: Ar fi pacat sa ratam calificarea

Atacantul formaţiei Tottenham Hotspur, Dimitar Berbatov, a declarat că echipa Bulgariei se va lupta până la capăt pentru calificarea la Euro 2008, pentru că ar fi păcat să o rateze, informează site-ul UEFA.

"Bineînţeles că suntem dezamăgiţi de rezultatul de la Constanţa, dar România a jucat foarte bine după pauză şi a învins. Mai avem trei meciuri de disputat şi vom încerca să le câştigăm pe toate. Sunt optimist pentru că în fotbal mereu apar surprize, aşa cum a fost victoria Luxemburgului în Belarus. Desigur, faptul că am avut trei antrenori în această campanie joacă un rol important, dar, până la urmă, totul depinde de jucători. Trebuie să ne facem treaba pe teren. Ar fi păcat să ratăm încă o dată calificarea la un turneu final, dar poate că aşa ne e scris", a spus el.

Selecţionerul Dimitar Penev a explicat de ce Bulgaria a ajuns în această situaţie. "Am mai spus-o până acum, motivul pentru care şansele de calificare nu mai sunt în mâinile noastre este remiza albă cu Albania de la Sofia. Dacă am fi câştigat, ar fi fost altceva. Acum trebuie să ne concentrăm pe ultimele trei meciuri, trebuie să câştigăm tot pentru a mai spera. Nu mă deranjează faptul că aş putea fi înlocuit, dar întâi să terminăm campania şi apoi vom vedea", a spus Penev.

Dacă echipa României învinge în Luxemburg miercuri, iar Bulgaria nu câştigă în Albania, "tricolorii" îşi vor asigura matematic calificarea la CE 2008.

Luxemburg va incerca sa fie arbitrul luptei pentru calificare(presa)

Cotidianul luxemburghez Le Quotidien a scris că echipa naţională pregătită de Guy Hellers va încerca să fie arbitrul luptei pentru calificarea la Euro-2008 în meciul cu România de miercuri, admiţând însă ca o astfel de misiune va fi foarte dificilă.

"Toată România crede în calificare", a titrat cotidianul luxemburghez Le Quotidien. "România îşi poate viza biletele pentru Euro-2008 în cazul unei victorii combinate cu o contraperformanţă a Bulgariei în Albania. Federaţia din Luxemburg aşteaptă un număr mare de spectatori curioşi la meci, mai ales după victoria istorică în faţa Belarusului. Apoi, diaspora românească din zonă este şi ea interesată de meci, la stadion putând veni chiar şi 2.000 de români dornici de o întâlnire cu istoria. Luxemburg va încerca să îşi asume rolul de arbitru al luptei pentru calificare. Greu", a scris sursa citată.

Ziarul din Luxemburg a notat că fără Codrea, Nicoliţă şi Mutu, suspendaţi, selecţionerul Victor Piţurcă va face schimbări în linia ofensivă. "Defensiva este blindată cu Chivu de la Inter, cu gigantul Goian, marcatorul din meciul cu Olanda, şi urmărit îndeaproape de Manchester United, care ar vrea să-l transfere în iarnă", a comentat Le Quotidien.

Partida Luxemburg - România va avea loc miercuri, de la ora 21.15, pe stadionul Josy Barthel din Luxembourg, în grupa G a preliminariilor CE 2008.

Premiera la nationala la meciul Romania-Olanda

Echipa naţională a României nu a folosit la meciul cu Olanda din preliminarii Euro-2008, scor 1-0, niciun jucător legitimat la vreo echipă clasată în primele cinci locuri ale campionatului intern, eveniment ce constituie o premieră în istoria primei reprezentative de după al doilea război mondial.

Din lotul alcătuit de selecţionerul Victor Piţurcă au făcut parte şi jucători aflaţi sub contract cu una din primele cinci echipe ale campionatului, Marius Popa şi Gigel Bucur de la Poli Ştiinţa Timişoara şi Marius Constantin de la Rapid, însă nici unul dintre ei nu a evoluat contra batavilor. Mai mult, doar portarul bănăţean a fost trecut pe lista rezervelor la meciul de la Constanţa, ceilalţi doi privind meciul din tribună.

Dorin Goian, Ovidiu Petre şi Bănel Nicoliţă, toţi de la Steaua, şi Bogdan Lobonţ de la Dinamo au fost singurii jucători din campionatul intern care au evoluat în meciul cu Olanda, echipa din Bulevardul Ghencea ocupând locul şase în campionatul României, iar campioana en-titre locul şapte.

La victoria României contra Bosniei, scor 3-0, din preliminariile Campionatului European 2004, antrenorul de atunci, Anghel Iordănescu, nu a titularizat niciun jucător de la vreuna din primele cinci echipe din clasamentul intern, însă Bogdan Argeş Vintilă de la FC Naţional, formaţie clasată la acea vreme pe poziţia a treia, a intrat pe teren în minutul 34, în locul lui Bogdan Stelea.

România a învins, sâmbătă, la Constanţa, cu scorul de 1-0, reprezentativa Olandei, într-un meci din grupa G a preliminariilor Campionatului European din 2008 şi rămâne lider în grupa G, cu 23 de puncte. Unicul gol al întâlnirii a fost înscris de Dorin Goian, în minutul 71.

Wrestling: S-a stabilit in mare parte programul de la Cyber Sunday

Cu mai puţin de două săptămâni rămase până la Cyber Sunday, iubitorii wrestling-ului au ocazia să intre pe site-ul oficial www.wwe.com şi să voteze anumite aspecte ale celor şase meciuri care vor avea loc în pay-per-view-ul de peste două săptămâni.

Pentru titlul de campion al WWE, fanii vor alege adversarul campionului Randy Orton dintre Jeff Hardy, campionul intercontinental, Ken Kennedy şi Shawn Michaels.

Pentru titlul de campion mondial al categoriei grea, campionul Batista se va lupta cu Undertaker, iar fanii pot decide arbitrul dintre Stone Cold Steve Austin, Mick Foley şi JBL.

Pentru titlul de campion al ECW, deţinătorul centurii, CM Punk, se va lupta, în funcţie de alegerile fanilor, cu unul dintre Big Daddy V, The Miz şi John Morrison, fostul Johnny Nitro.

Triple H se va lupta cu Umaga, iar fanii pot decide tipul de meci între Street Fight, în care totul este posibil, First Blood Match, în care pierde primul luptător care sângerează, şi Steel Cage Match, celebrul meci care se dispută într-o cuşcă de metal.

Rey Mysterio se va lupta cu Finlay, iar fanii pot decide tipul de meci între un meci cu scaune, un meci cu shillelagh, celebra armă folosită de Finlay, şi un meci fără descalificări.

Matt Hardy se va lupta cu MVP, iar fanii pot decide tipul de meci între un meci de box, un meci de wrestling şi un meci de mixed martial arts.

Wrestling: Randy Orton s-a incălzit cu trei meciuri in Marea Britanie

Cu ceva mai puţin de două săptămâni înainte de Cyber Sunday, Raw-ul a ajuns în Marea Britanie, acolo unde campionul WWE, Randy Orton, a avut programate trei meciuri în aceeaşi gală.

Nemulţumit de faptul că fanii îi vor alege adversarul de la Cyber Sunday, Randy Orton a propus ca cei trei contracandidaţi, Jeff Hardy, Ken Kennedy şi Shawn Michaels, să dispute un meci în trei pentru stabilirea challenger-ului, însă Orton a primit în schimb trei meciuri de unu la unu cu fiecare dintre cei trei contracandidaţi.

Cele trei lupte au fost întrerupte pe rând de ceilalţi concurenţi, însă în cele din urmă Orton a încheiat seara la podea după un Sweet Chin Music aplicat de marele favorit al publicului, Shawn Michaels.

Orton a câştigat meciul cu Jeff Hardy după un RKO aplicat graţie unei intervenţii a lui Ken Kennedy, însă a pierdut celelalte două meciuri prin descalificare, după ce Kennedy a fost atacat de Hardy, iar Michaels a fost atacat de Kennedy.

Fosta campioană feminină, Candice Michelle, a învins-o rapid pe Jillian Hall şi va putea să lupte din nou pentru titlul feminin la Raw-ul de săptămâna viitoare, Cody Rhodes a pierdut pentru a treia oară la rând în faţa lui Hardcore Holly care s-a impus cu un Alabama Slam, Santino Marella l-a învins pe Val Venis cu ajutorul corzilor, iar Rory McAllister l-a învins pe Brian Kendrick cu un suplex inversat, şi cei doi munteni, Rory şi Robbie McAllister, şi-au anunţat intenţiile de a lupta pentru titlul pe echipe deţinut de Lance Cade şi Trevor Murdoch.

Franta foloseste rezervele in finala mica cu Argentina

Dezamăgit după ce echipa sa a ratat din nou calificarea într-o finală mare a Cupei Mondiale de rugby, antrenorul echipei de rugby a Franţei, Bernard Laporte, va trimite în teren la finala mică cu Argentina mai mulţi jucători care au evoluat mai puţin la acest turneu final.

După semifinala pierdută la limită, 9-14 cu Anglia, francezilor nu le-a rămas decât încercarea de a se răzbuna pe Argentina în finala mică, ştiut fiind că pumele au stricat petrecerea organizată de francezi la meciul de deschidere.

Pe 7 septembrie, pe Stade de France, în primul meci al Cupei Mondiale, Argentina a învins cu 17-12 echipa organizatoare, Franţa, acela fiind primul şoc suferit de numeroşii fani locali.

Acum, antrenorul Bernard Laporte mizează în al doilea meci cu Argentina pe o serie de jucători mai puţin folosiţi, astfel că echipa Franţei va arăta astfel: Poitrenaud - Rougerie, Skrela, Traille, Dominici - Michalak, Elissalde - Dusautoir, Harinordoquy, Nyanga - Thion, Nallet - De Villiers, Ibanez (cpt), Poux, rezerve urmând să fie Bruno, Mas, Chabal, Martin, Mignoni, Beauxis şi Clerc.

Franţa a câştigat 30 din cele 40 de meciuri directe de până acum, însă Argentina s-a impus de patru ori în ultimele cinci meciuri, specialiştii anticipând un nou meci deschis oricărui rezultat şi încheiat cu un scor strâns.

Cupa Mondiala la handbal feminin: Romania invinge clar Suedia

Selecţionata feminină de handbal a României a învins clar Suedia în meciul de debut la Cupa Mondială, cu scorul de 28-17 (13-5), marţi, la Aarhus (Danemarca).

Victoria echipei noastre a fost una care scuteşte orice comentarii, excelând mai ales apărarea. Diferenţa finală a fost de 11 goluri, dar România a avut şi 13 goluri avantaj.
Este demn de menţionat faptul că după numai două minute de joc meciul a fost întrerupt aproximativ cinci minute, deoarece ambele formaţii aveau echipament similar.

Suedezele, considerate oaspete, au fost nevoite să îmbrace peste tricourile de joc nişte maieuri de antrenament de culoare roşie, pentru a se distinge de românce.

Au evoluat echipele:

România: Talida Tolnai, Luminiţa Dinu, Tereza Pâslaru - portari, Valentin Ardean (4), Ramona Maier (3), Ionela Gâlcă-Stanca (3), Oana Manea (2), Adriana Nechita-Oltean (2), Adina Meiroşu (3), Valeria Beşe, Aurelia Brădeanu (3), Cristina Neagu (2), Steluţa Luca (1), Narcisa Lecuşanu (2), Simona Gogârlă (2), Clara Vădineanu (1). Antrenor: Gheorghe Tadici.

Suedia: Therese Brorsson, Madeleine Grundstroem - portari, Lisa Wiren (2), Tina Flognman (1), Matilda Boson (1), Sara Holmgren (4), Therese Helgesson (3), Terese Krantz (1), Jessica Enstrom, Sara Eriksson (3), Linnea Torstensson (1), Johanna Ahlm (1). Antrenor: Ulf Schefvert.

În Grupa B a competiţiei, România va juca miercuri cu Franţa (15,00, ora României) şi joi cu Norvegia (19,00).

Rutierul Danilo Di Luca, suspendat 3 luni de Comitetul olimpic italian

Comitetul olimpic italian (CONI) l-a suspendat marţi pe ciclistul italian Danilo Di Luca pentru o perioadă de 3 luni, ca urmare a implicării sale în afacerea ''Oil for drug'', a anunţat agenţia italiană Ansa.
Pe 27 septembrie, parchetul antidoping al CONI solicita o suspendare de 4 luni împotriva lui Di Luca, învingător în Turul Italiei 2007, care a renunţat să mai participe la Mondialele de şosea de la Stuttgart. Danilo Di Luca (Liquigas) a fost implicat într-o anchetă penală denumită ''Oil for drug'', deschisă pentru depistarea unei presupuse reţele de dopaj cu EPO, lansată în 2004 de Parchetul de la Roma. Dosarul a ajuns apoi la Parchetul din Pescara, fiind ulterior clasat.
CONI anunţa în august că doreşte să facă lumină în acest caz, al cărui pion central era medicul Carlo Santuccione, suspectat de practici dopante, având legături cu mai mulţi sportivi.

Rapid protesteaza la Liga Profesionista de Fotbal

George Copos, acţionarul majoritar al FC Rapid, protestează într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir, asupra modului discreţionar în care s-au luat deciziile disciplinare împotriva clubului giuleştean, după jocul cu Steaua din 15 septembrie 2007.
Copos a transmis pe 25 septembrie o scrisoare deschisă şi preşedintelui FRF, Mircea Sandu, în care critica deciziile considerate nedrepte luate împotriva Rapidului de comisiile FRF. De această dată, oficialul rapidist vorbeşte despre tăinuirea unor probe de către observatorul Alexandru Boc şi de tratamentul rasist la care au fost supuşi suporterii la acel joc din Ghencea.
''Suntem nevoiţi, din păcate, să revenim la incidentele grave petrecute în timpul aceluiaşi meci, întrucât atitudinea nemotivat ostilă a organismelor LPF faţă de Rapid continuă fără încetare. Este de notorietate faptul că, în timpul jocului, din sectorul rezervat galeriei steliste, au fost aruncate în teren, asupra jucătorilor echipei Rapid, numeroase corpuri contondente (brichete, şuruburi de mari dimensiuni, etc.). Unul dintre şuruburi l-a lovit în cap pe jucătorul Rapidului, Vladimir Bozovici, rănindu-l. Corpul contondent a fost ridicat de jucătorul rapidist Cristi Săpunaru şi, în văzul unui stadion întreg şi în faţa camerelor de televiziune, a fost predat observatorului Alexandru Boc, în prezenţa arbitrului Alexandru Deaconu şi a delegatului echipei Rapid, Constantin Zotta.
Cu nemărginită surprindere aflăm acum că acel corp contondent, predat personal observatorului LPF prezent la meci, nu a fost prezentat ca probă în şedinţa Comisiei de Disciplină a FRF, care a analizat incidentul. Mai mult decat atât, unii oficiali ai Comisiei afirmă cu seninătate că acel corp, care a fost aruncat în teren în faţa unei ţări întregi, nici măcar nu a existat.
Neavând motive temeinice să ne îndoim de buna credinţă a membrilor Comisiei FRF suntem obligaţi să credem că şurubul amintit, predat public observatorului Alexandru Boc, nu a fost prezentat de acesta, ca probă, Comisiei. Într-o asemenea situaţie fără precedent, în care un înalt oficial federal pare că oferă protecţie unei echipe, în detrimentul celeilalte, neprezentând Comisiei probele materiale care i-au fost predate în mod oficial şi în posesia cărora se află, ne determină să solicităm cu toată tăria recuzarea observatorului Alexandru Boc de la toate meciurile pe care FC Rapid le va desfăşura în competiţiile interne.
Protestăm, totodată, faţă de lipsa de reacţie a forurilor fotbalistice române în ceea ce priveşte scandările cu caracter rasist adresate suporterilor echipei Rapid în incinta stadionului din Ghencea. Ne rezervăm dreptul de a sesiza în acest sens Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării'', se arată pe site-ul clubului Rapid.

Luxemburg - Romania (avancronica)

Luxemburg

Inainte de victoria repurtata simbata in Belarus, luxemburghezii nu mai batusera pe nimeni de peste un deceniu. Dupa ce, sambata, Luxemburgul a furnizat marea surpriza a grupei G, invingind cu 1-0 in Belarus, entuziasmul a cuprins reprezentativa condusa de Guy Hellers inainte de confruntarea cu "tricolorii". "Va fi o sarbatoare la partida de miercuri. Sunt sigur ca jucatorii vor reusi sa devina din nou concentrati si sa confirme evolutia lor si in fata romanilor. E adevarat ca nimeni nu se asteapta sa dam lovitura si sa invingem inca o data, dar putem sa facem o impresie frumoasa", a subliniat presedintele federatiei, Paul Philipp.

Formatia statului liliputan din inima Europei a repurtat la Gomel prima victorie intr-un meci oficial dupa o pauza de 12 ani, citi au trecut de la ultimul lor succes, cu Malta, in septembrie 1995! Presa luxemburgheza se intrece in a gasi repere istorice, calculind ca "nationala" Marelui Ducat bifase pina simbata 90 de partide consecutive fara victorie si 5 campanii de calificare fara nici un punct acumulat! Bucuria in rindul lotului a fost fara margini, iar antrenorul Guy Hellers, fost coleg cu Liviu Ciobotariu la Standard Liege, si-a permis chiar sa le ofere elevilor sai o zi si jumatate libera spre a savura izbinda din Belarus. I-a rechemat la treaba pe fotbalisti abia luni la amiaza pentru a pregati disputa cu Chivu si compania, fixind cartierul general in localitatea Lipperscheid la hotelul Leweck, apartinind chiar familiei jucatorului care a inscris unicul gol al victoriei din week-end!

Stadionul "Josy Barthel" din Luxemburg, unde se va disputa partida de miercuri, este situat undeva intr-un cartier marginas al capitalei. Are o capacitate de circa 10.000 de locuri, iar antrenorul Guy Hellers spera ca tribunele sa fie pline la partida cu Romania: "Victoria din Belarus trebuie sa fie un inceput si in ce priveste suporterii. Au motive acum sa vina la stadion sa vada o echipa care stie sa si castige". Arena era ieri pustie, numai doi muncitori se straduiau sa tunda gazonul si sa urce iarba de prisos intr-o camioneta trasa la marginea terenului. "In vestiare nu se poate intra. Acolo au acces numai jucatorii. E lege", a explicat administratorul stadionului, Marcel Nonet.

Chiar daca ieri era o vreme placuta in Luxemburg, circa 16-18 grade, si batea un vant usor, prognoza meteo vine cu vesti neplacute. Pentru ziua meciului se anunta ploaie si un timp inchis, ceea ce inseamna ca "tricolorii" ar putea avea parte de acelasi cadru mohorit care a existat la intilnirea de simbata cu Olanda.

Cu exceptia lui Strasser (Metz) si a lui Mutsch (Aarau), jucatorii luxemburghezi sunt amatori. Ei au joburi zilnice, iar la antrenamente si la jocuri se prezinta numai dupa ce si-au rezolvat problemele de serviciu. Primul dintre profesionistii amintiti mai sus va lipsi insa de la partida cu Romania, fiind accidentat, iar celalalt va fi cu certitudine titularul postului de fundas stinga. Iata insa din ce-si cistiga existenta citiva dintre adversarii de miine ai lui Lobont, Chivu ori Goian:

- Joubert (portar) - angajat al departamentului de organizare de evenimente la cel mai mare centru sportiv din Luxemburg;
- Kintziger (fundas) - student in Germania;
- Hoffman (fundas) - student in Germania;
- Peters (mijlocas) - postas;
- Leweck (mijlocas) - angajat la hotelul tatalui sau;
- Payal (mijlocas) - student in Franta;
- Bettmer (mijlocas) - la centrul de formare al divizionarei secunde germane Freiburg;
- Remy (mijlocas) - afaceri imobiliare;
- Kitenge (atacant) - evolueaza in liga a cincea germana
- Bigard (fundas, accidentat) - student in Franta;
- Colette (fundas, accidentat) - student in Germania;
- De Sousa (atacant, accidentat) - student in Frantaomel prima victorie intr-un meci oficial dupa o pauza de 12 ani, citi au trecut

Nu doar "nationala" Romaniei are multi jucatori aflati la limita suspendarii. La fel este si cazul luxemburghezilor, cu opt oameni care au deja la activ cite un cartonas galben, iar la primirea inca unuia vor sta. E vorba despre Lombardelli, Payal, Peters, Remy, Leweck, Da Mota, Joubert si Lang. Pentru fotbalistii in cauza exista o miza importanta la mijloc in sensul ca, dupa jocul cu Romania, urmeaza intilnirea din deplasare cu Olanda si nici unul dintre amatorii Marelui Ducat nu doreste sa piarda disputa cu van Nistelrooy & co.

Echipa probabila: Jonathan Joubert - Mario Mutsch, Kim Kintziger, Jean Wagner, René Peters - Ben Payal (Carlos Ferreira), Gilles Bettmer, Alphonse Leweck (Claudio Lombardelli), Sébastien Remy - Joël Kitenge (Daniel Da Mota), Benoit Lang; Antrenor: Guy Hellers; Accidentati: Strasser, Bigard, Collette

Lotul Luxemburgului:

portari:
Jonathan Joubert F91 Dudelange 12.09.1979
Marc Oberweis CS Grevenmacher 06.11.1982

fundaşi:
Eric Hoffmann FC Etzella Ettelbrück 21.06.1984
Mario Mutsch FC Aarau 03.09.1984
Kim Kintziger FC Differdange 03 02.04.1987
Tim Heinz CS Grevenmacher 05.02.1984
Gérard Geisbusch (fără echipă) 04.05.1988
Benoit Lang Fola Esch 19.12.1983
Jean Wagner FC Differdange 03 12.03.1969

mijlocaşi:
René Peters FC Swift Hesperange 15.06.1981
Sébastien Remy F91 Dudelange 16.04.1974
Claudio Lombardelli AS Jeunesse Esch 04.10.1987
Carlos Ferreira FC Etzella Ettelbrück 24.08.1980
Ben Payal F91 Dudelange 08.09.1988
Marc Binsfeld FC Etzella Ettelbrück 30.04.1987
Gilles Bettmer SC Freiburg 31.03.1989

atacanţi:
Dan Collette AS Jeunesse Esch 02.04.1985
Chris Sagramola AS Jeunesse Esch 25.02.1988
Daniel Huss CS Grevenmacher 04.10.1979
Joël Kitenge FC Emmendingen 03 12.11.1987
Alphonse Leweck Etzella Ettelbrück 16.12.1981
Daniel Alves Da Mota FC Etzella Ettelbruck 11.09.1985

Selecţioner:
Guy Hellers 10.10.1964

Nationala de fotbal a Luxemburgului este una din cele mai slabe prime reprezentative din lume. Momentan, echipa se claseaza pe locul 176 in ierarhia FIFA Coca-Cola, din Europa doar Muntenegru (186), Insulele Feroe (193) si San Marino (196) fiind cotate inferior. Pana la victoria de sambata din Belarus, luxemburghezii nu reusisera sa obtina niciun punct in actualele preliminarii, insa putini stiu ca nationala micutului stat a fost aproape de o performanta istorica la Campionatul European din 1964, fiind la un pas sa ajunga in semifinalele competitiei. Dupa ce a trecut de Olanda in optimi, 1-1 si 2-1 la rejucare, a remizat de doua ori cu Danemarca, 2-2 si 3-3 in sferturile de finala, inainte de a pierde cel de-al treilea meci la limita, cu 1-0. De atunci, nationala nu a mai fost nici macar "in carti" in vreuna din campaniile de calificare la turneele finale.

Totusi, luxemburghezii au mai avut o performanta notabila in calificarile pentru Euro 1996. Astfel, au batut de doua ori Malta si au reusit sa invinga viitoarea vicecampioana continentala, Cehia, de fiecare data scorul fiind 1-0 in favoarea "leilor rosii". Apoi, din 1995 si pana in 2007, Luxemburgul n-a mai reusit sa castige niciodata, alunecand astfel pana pe pozitia 195 in ierarhia FIFA. Primul succes dupa 12 ani de "seceta" a venit in luna februarie, 2-1 impotriva Gambiei, el fiind urmat de cel de acum trei zile, din Belarus.

Federatia de fotbal din Luxemburg
• Anul infiintarii: 1908, Afiliata la FIFA in 1910 si la UEFA in 1954
• Porecla: Leii rosii
• Presedinte: Paul PHILIPP
• Antrenor: Guy Hellers (2004 - prezent)
• Capitan de echipa: Jeff Strasser
• Cel mai selectionat: Carlo Weis (87, in perioada 1978-1998)
• Golgheter: Léon Mart (16, in perioada 1933-1946)
• Primul meci international: Luxemburg - Franta 1-4 (29 octombrie 1911)
• Cea mai categorica victorie: Luxemburg - Afganistan 6-0 (26 iulie 1948)
• Cea mai severa infrangere: Luxemburg - Anglia 0-9 (19 octombrie 1960) si Anglia - Luxemburg 9-0 (15 decembrie 1982)
• Cea mai buna clasare in ierarhia FIFA: 93 (aprilie 1996)
• Cea mai slaba clasare in ierarhia FIFA: 195 (august 2006)

Nationala Luxemburgului a dovedit sambata ca poate furniza surprize in aceste preliminarii ale Campionatului European (asta daca cei din Belarus au vrut sa traga un tun la casele de pariuri). Elevii lui Guy Hellers s-au impus cu 1-0 pe terenul nationalei Belarusului, acolo unde Romania a obtinut destul de greu toate cele trei puncte. Luxemburghezii nu mai castigasera un meci din calificarile pentru europene din anul 1995, cand s-au impus in Malta, tot cu 1-0. Succesul selectionatei lui Hellers a venit dupa o serie de 55 de infrangeri consecutive in preliminariile CE. Cu romanii, cei din Ducat nu-si pun prea mari sperante, avand ca obiectiv "o infrangere onorabila".

Grupa G
1. Romania 9 7 2 0 18 - 5 23
2. Oalnda 9 6 2 1 11 - 3 20
----------------------------------------------
3. Bulgaria 9 5 3 1 14 - 6 18
4. Slovenia 10 3 2 5 9 - 12 11
5. Albania 9 2 4 3 8 - 7 10
6. Belarus 10 2 1 7 11 - 20 7
7. Luxemburg 10 1 0 9 2 - 20 3

ULTIMUL MECI (Belarus - Luxemburg 0-1)
In Belarus, gazdele au dominat meciul de la un capat la celalalt, dar nu au reusit sa fructifice niciuna dintre numeroasele ocazii pe care si le-au creat. Cele mai bune oportunitati au fost irosite de Andrei Voronkov ('23), Aleksei Skverniuk ('44) si Aleksandr Hleb ('81). In tur, Belarus se impusese in Luxemburg, greu, cu 2-1. La fel de greu a invins si Olanda, in deplasare, nationala Luxemburgului, cu 1-0, in septembrie 2006. Chiar si fara trei titulari, Strasser, Bigard si Collette, toti accidentati, "nationala" Luxemburgului a reusit marea surpriza a serii. Victorie in Belarus, 1-0, prima obtinuta de adversara de miercuri a "tricolorilor" intr-un meci oficial din 1995 incoace. Intilnirea a fost insa una urita, cu multe intreruperi si saraca in faze de poarta. Echipa lui Guy Hellers s-a aparat in marea majoritate a timpului, aventurindu-se in atac pe finaluri de repriza. La unul dintre acestea, in al cincilea minut de prelungire a partidei, Leweck a reluat in plasa, cu capul, balonul centrat de Peters.

Romania

"Tricolorii" vor aborda partida de maine cu maxima concentrare. Meciul cu Luxemburg este privit de "tricolori" ca unul foarte important din aceste calificari, chiar daca vor juca impotriva unui adversar mult mai slab cotat. Si federalii s-au declarat optimisti in obtinerea victoriei in partida de maine seara. "Mai avem trei meciuri importante! Vrem maximum din ele. Cel mai important e cel cu Luxemburg! Va fi un meci dificil pentru ca venim dupa o partida extenuanta. Jucatorii sunt concentrati si sunt sigur ca vom castiga!", a declarat presedintele FRF, Mircea Sandu.

Selectionerul Victor Piturca a decis sa-l convoace in regim de urgenta pe mijlocasul Florentin Petre (TSKA Sofia) pentru jocul cu Luxemburg. Convocarea lui Florentin Petre a survenit ca urmare a faptului ca trei dintre jucatorii care au evoluat in meciul contra Olandei -Mutu, Nicolita si Codrea- vor lipsi in Luxemburg din cauza cartonaselor galbene acumulate in actualele preliminarii.

Victor Piturca a exersat primele scheme tactice cu formula de echipa pe care preconizeaza sa o foloseasca miine in Luxemburg. Fata de meciul cu Olanda, Piturca va opera patru modificari, obligat de suspendarile lui Mutu, Codrea si Nicolita, dar si de faptul ca trebuie sa mizeze pe arma atacului. Schimbarile vor fi de la mijloc in sus, portarul si fundasii ramin aceeasi: Lobont, Ogararu, Tamas, D. Goian si Rat. Piturca va reveni la sistemul ofensiv, cu doar doi inchizatori, si o linie de trei mijlocasi activi in spatele virfului impins, care va fi tot Marica. Surpriza ar putea fi titularizarea lui Margaritescu in locul lui Ovidiu Petre. De altfel, la jocul-scoala, 10 contra 10, de ieri, mijlocasul dinamovist a jucat la titulari, in timp ce stelistul a fost trimis sa intareasca echipa rezervelor, completata si cu secundul Stefan Iovan. Celelalte noutati pregatite de selectioner sunt Florentin Petre, Nicolae Dica si Daniel Niculae, ultimul pe post de aripa stinga.

Dupa ce au marcat singurul gol din partida cu Olanda in urma unei faze fixe, prin Dorin Goian, tricolorii le pregatesc surprize de acest fel si luxemburghezilor, aratand ca trateaza la fel de serios si partida de maine, chiar daca adversarul nu se ridica la valoarea batavilor. La finalul antrenamentului de ieri, Piti a exersat din nou fazele fixe, atat loviturile libere directe, la care cei mai priceputi s-au dovedit Dica si Florentin Petre, cat si cornerele. Jucatorul cel mai cautat de baloane a fost, bineinteles, Dorin Goian, dar si Tamas si Dica au reusit sa inscrie in mai multe randuri.

Gabriel Tamas spune ca echipa nationala a trecut peste euforia victoriei cu Olanda si este pregatita 100% pentru meciul de miine cu Luxemburg: "Am trecut peste bucuria castigarii partidei cu Olanda, nu avem incotro. A fost frumos, o lupta dusa pina la extrem, din care noi am iesit invingatori. Multumim publicului, care a fost fantastic, si cred ca le-am demonstrat tuturor celor care nu credeau in noi ca suntem o echipa puternica. Suntem aproape la Euro, mai avem putin. Suntem atat de aproape si cand ma gindesc ca un meci cu Luxemburg poate fi capital pentru rezolvarea ecuatiei parca ma simt mai usurat".

Antrenorul lui AJ Auxerre, Jean Fernandez, si-a anuntat prezenta la partida de maine. El vine nu doar sa urmareasca meciul, ci si pentru a-i recupera in cel mai scurt timp pe Daniel Niculae si Gabriel Tamas, de care are mare nevoie in etapa de sambata. Cei doi fotbalisti nu au parut foarte incantati de faptul ca trebuie sa plece dupa joc direct la Auxerre, pe un drum de trei ore cu masina.

Echipa probabila: Lobont - Ogararu, Tamas, Goian, Rat - Fl.Petre, N.Dica, Ov.Petre, Chivu - Marica, D.Niculae; Antrenor: Victor Piturca; Accidentati: Ghionea, Radoi, Plesan, Cocis, Mitea, Zicu, Contra, Rosu; Suspendati: Nicolita, Codrea, Mutu

Romania Antrenor: Victor Piturca (08.05.1956):

P – Bogdan Lobont - Dinamo Bucuresti - ROM - 18.01.1978 - 58 - 0
P - Marius Popa - Politehnica Timisoara - ROM - 12.04.1978 - 0 - 0
----------------------------------------------------------------------------
F – Cristian Chivu - Internazionale Milano - ITA - 26.10.1980 - 54 - 3
F - Marius Constantin - Rapid Bucuresti - ROM - 25.10.1984 - 2 - 0
F - Dorin Goian - Steaua Bucuresti - ROM - 12.12.1980 - 14 - 3
F – George Ogararu - Ajax Amsterdam - OLA - 03.02.1980 - 2 - 0
F - Petre Marin - Steaua Bucuresti - ROM - 08.09.1973 - 9 - 0
F - Stefan Radu - Dinamo Bucuresti - ROM - 22.10.1986 - 6 - 0
F - Razvan Rat - Shakhar Donetsk - UCR - 26.05.1981 - 43 - 1
F – Gabriel Tamas - AJ Auxerre - FRA - 09.11.1983 - 26 - 1
----------------------------------------------------------------------------
M - Adrian Cristea - Dinamo Bucuresti - ROM - 30.11.1983 - 4 - 0
M – Nicolae Dica - Steaua Bucuresti - ROM - 09.05.1980 - 20 - 4
M – Silviu Margaritescu - Dinamo Bucuresti - ROM - 01.01.1980 - 1 - 0
M - Florentin Petre - CSKA Sofia - BUL - 15.01.1976 - 45 - 4
M - Ovidiu Petre - Steaua Bucuresti - ROM - 22.03.1982 - 18 - 1
M - Sorin Paraschiv - Rimini Calcio - ITA - 17.06.1981 - 4 - 0
----------------------------------------------------------------------------
A – Florin Bratu - Dinamo Bucuresti - ROM - 02.01.1980 - 9 - 2
A - Gheorghe Bucur - Politehnica Timisoara - ROM - 08.04.1980 - 6 - 2
A - Ciprian Marica - VfB Stuttgart - GER - 02.10.1985 - 18 - 5
A - Daniel Niculae - AJ Auxerre - FRA - 06.10.1982 - 17 - 2

Meciul nationalei de fotbal a Romaniei cu selectionata Luxemburgului, miercuri, in deplasare, in preliminariile EURO 2008, va fi cel cu numarul 581 din palmaresul general al tricolorilor. Meciul cu Olanda, de la Constanta (1-0), a fost jocul cu 580, victoria obtinuta fiind a 260-a a Romaniei, alaturi de 144 egaluri si 176 esecuri, iar golul lui Goian a fost cu numarul 980 (765 primite). Pe teren propriu, Romania a jucat 239 partide, dintre care a castigat 152, a remizat 45 si a pierdut 42, golaverajul fiind de 525-240. In deplasare, din 284 partide, 87 au fost victorii, 85 egaluri, iar 112 esecuri, golaveraj 371-443. Alte 57 meciuri au avut loc pe teren neutru, 21 incheiate cu victorii, 14 cu egaluri, iar 22 au fost infrangeri, golaveraj 84-82. Selectionerul Victor Piturca a condus nationala (in doua mandate) in 45 de meciuri, 29 de victorii, 10 egaluri, 6 infrangeri, golaveraj 79-27. Pe teren propriu, in 21 de meciuri, Piturca a reusit 16 victorii, 3 egaluri si 2 infrangeri, golaveraj 44-8, in vreme ce in deplasare, in 16 partide a obtinut 10 victorii, 4 egaluri si 2 infrangeri, golaveraj 25-12. Alte 8 intalniri s-au jucat pe terenuri neutre, 3 victorii, 3 egaluri si 2 infrangeri, 10 goluri marcate si 7 primite. In meciurile oficiale, Piturca are un bilant de 26 de partide, 19 victorii, 5 egaluri si 2 infrangeri, golaveraj 51-13, iar in deplasare, din 12 intalniri, 9 au fost victorii, 2 egaluri si un singur esec, golaveraj 21-7.

Echipa Nationala a Romaniei nu a folosit la meciul cu Olanda din preliminarii Euro-2008, scor 1-0, niciun jucator legitimat la vreo echipa clasata in primele cinci locuri ale campionatului intern, eveniment ce constituie o premiera in istoria primei reprezentative de dupa al doilea razboi mondial. Din lotul alcatuit de selectionerul Victor Piturca au facut parte si jucatori aflati sub contract cu una din primele cinci echipe ale campionatului, Marius Popa si Gigel Bucur de la Poli Stiinta Timisoara si Marius Constantin de la Rapid, insa nici unul dintre ei nu a evoluat contra batavilor. Mai mult, doar portarul banatean a fost trecut pe lista rezervelor la meciul de la Constanta, ceilalti doi privind meciul din tribuna. Dorin Goian, Ovidiu Petre si Banel Nicolita, toti de la Steaua, si Bogdan Lobont de la Dinamo au fost singurii jucatori din campionatul intern care au evoluat in meciul cu Olanda, echipa din Bulevardul Ghencea ocupand locul sase in campionatul Romaniei, iar campioana en-titre locul sapte. La victoria Romaniei contra Bosniei, scor 3-0, din preliminariile Campionatului European 2004, antrenorul de atunci, Anghel Iordanescu, nu a titularizat niciun jucator de la vreuna din primele cinci echipe din clasamentul intern, insa Bogdan Arges Vintila de la FC National, formatie clasata la acea vreme pe pozitia a treia, a intrat pe teren in minutul 34, in locul lui Bogdan Stelea.

Dupa victoria cu Olanda, Echipa Nationala a Romaniei e ca si calificata la Euro 2008. Cu doua victorii absolut normale, in Luxemburg si acasa cu Albania, "tricolorii" nu numai ca merg la turneul final, dar o fac si de pe prima pozitie. Dar chiar si daca nu castigam una din cele doua partide, ne calificam in cazul in care bulgarii nu ies victoriosi in toate cele trei meciuri pe care le mai au de disputat. Mai mult, miercuri putem avea deja biletele pentru turneul din Austria si Elvetia daca invingem in Luxemburg, iar Bulgaria se impiedica in Albania. Matematica ne ofera chiar si mai multe motive de optimism. Daca scoatem din calcul meciurile Luxemburgului cu noi si cu Olanda, mai ramin 6 partide in care sunt implicate cele trei formatii cu sanse de calificare. In aceste conditii, sunt 729 de variante de rezultate posibile, din care 723 ne sunt favorabile noua, adica 99,1%, 4 in care terminam pe trei, iar doua in care Romania, Olanda si Bulgaria incheie grupa cu acelasi numar de puncte, 27. In aceste doua cazuri, ne calificam doar daca nu pierdem in Bulgaria la mai mult de un gol diferenta.

Directorul Departamentului relatii internationale din cadrul FRF, Florin Prunea, a declarat, duminica, la Sport.ro, ca in caz de calificare la Euro-2008, cea mai mare prima, pe care o vor incasa titularii nationalei, fotbalistii cu cele mai multe minute jucate, va fi de cate 100.000 de euro. Prunea si-a amintit ca pe vremea cand era jucator activ a luat 56.000 de dolari in 1994, iar cu alta ocazie 80.000 de dolari. Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a vorbit si el pe aceeasi tema, afirmand ca, din cele cinci milioane de euro pe care FRF le va primi de la UEFA in caz de calificare, 2,5 milioane de euro vor merge catre staff-ul tehnic si jucatori. Totodata, sponsorii FRF vor mai vira si ei in caz de calificare "cateva sute de mii de euro". Lupescu a precizat ca bugetul FRF in acest an este de sase milioane de euro, urmand sa creasca la anul cu 20-30 la suta, pana la aproximativ 7,5 milioane de euro.

ULTIMUL MECI (Romania - Oalnda 1-0)
13.10.2007, ora: 20:30, Constanta, Stadion "Farul", Spectatori: 15.000, Arbitri: Kyros Vassaras, la centru; Dimitrios Bozatsidis, Dimitrios Saraidaris, arbitri asistenti; Georgios Kasnaferis, arbitrul de rezerva (toti din Grecia); Delegat UEFA: Jan Damgaard (Danemarca), Observator UEFA pentru arbitraj: Volker Roth (Germania).

Romania - Olanda 1 - 0 (0-0)
A marcat: Dorin Goian (71)

Romania: 1. Bogdan Lobont - 2. George Ogararu, 4. Gabriel Tamas, 15. Dorin Goian, 3. Razvan Rat - 6. Paul Codrea, 8. Ovidiu Petre, 5. Cristian Chivu (capitan) - 16. Banel Nicolita, 10. Adrian Mutu - 9. Ciprian Marica (21. Daniel Niculae, 71). Antrenor: Victor Piturca.
Rezerve neutilizate: 12. Marius Popa - 18. Petre Marin, 22. Stefan Radu, 17. Sorin Paraschiv, 20. Nicolae Dica, 7. Florin Bratu.

Olanda: 1. Maarten Stekelenburg - 2. John Heitinga (12. Kew Jaliens, 68), 3. Andre Ooijer (17. Danny Koevermans, 85), 4. Joris Mathijsen, 5. Wilfred Bouma - 10. Clarence Seedorf, 6. Demi de Zeeuw, 8. Giovanni van Bronckhorst (capitan) - 7. Rafael van der Vaart - 9. Ruud van Nistelrooy, 18. Arjen Robben (11. Ryan Babel, 78). Antrenor: Marco van Basten.
Rezerve neutilizate: 16. Henk Timmer - 13. Urby Emanuelson, 14. Nigel de Jong, 15. Klaas-Jan Huntelaar.

Cartonase galbene: van Nistelrooy (65), Mathijsen (67), van Bronckhorst (76), Ogararu (77), Tamas (82), Mutu (87), Nicolita (90+1), Codrea (90+2).

Sport 365 va recomanda: Echipa Nationala a Romaniei va intalni Luxemburgul pentru a patra oara in istorie, pana acum "tricolorii" reusind sa castige toate meciurile fara sa primeasca vreun gol, in schimb, romanii reusind sa inscrie 14 goluri in jocurile directe. Chiar daca vor lipsi mai multi titulari, printre care si Adi Mutu, echipa lui Piturca trebuie sa castige neaparat acest meci, pentru a evita emotiile in viitoarele partide. In cazul unei victorii a nationalei Romaniei, coroborata cu o remiza sau o infrangere a Bulgariei in Albania, "tricolorii" vor obtine matematic calificarea la Euro 2008. Luxemburg - Romania este fara nicio indoiala meci de 2 solist, dupa ce a invins marea Olanda, echipa li Piturca n-are cum sa se impiedice de o echipa de amatori si in mod normal, "tricolorii" ar trebui sa se impuna clar.

Partidele directe dintre Romania si Luxemburg:
16.10.2002 Luxemburg - Romania 0-7 (0-4); Bucuresti; Preliminarii CE 2004; Au marcat: Moldovan (1, 6), Radoi (25), Contra (45, 47, 85), Ghioane (80);
6.09.2003 Romania - Luxemburg 4-0 (3-0); Ploiesti; Preliminarii CE 2004; Au marcat: Mutu (39), Pancu (42), Ganea (43), Fl.Bratu (77);
28.03.2007 Romania - Luxemburg 3-0 (1-0); Piatr- Neamt); Preliminarii CE 2008; Au marcat: Mutu (25), Contra (49), Marica (88).

Preliminarii Euro 2008 - Grupa G

Data: 17 octombrie 2007
Ora: 21:15 (TVR1)
Stadion: "Josy Barthel"
Oras: Luxemburg
Arbitru: Felix Brych (Germania)
Arbitri asistenti: Volker Wezel, Mike Pickel (Germania)
Arbitru de rezerva: Thorsten Kinhoefer (Germania)

Luxemburg - Romania

Grupa G Pd W D L GF - GA Pts
1. Romania 9 7 2 0 18 - 5 23
2. Oalnda 9 6 2 1 11 - 3 20
----------------------------------------------
3. Bulgaria 9 5 3 1 14 - 6 18
4. Slovenia 10 3 2 5 9 - 12 11
5. Albania 9 2 4 3 8 - 7 10
6. Belarus 10 2 1 7 11 - 20 7
7. Luxemburg 10 1 0 9 2 - 20 3

Grupa G
17.10.2007: Luxemburg - Romania - : - (-:-)
17.10.2007: Oalnda - Slovenia - : - (-:-)
17.10.2007: Albania - Bulgaria - : - (-:-)
--------------------------------------------
17.11.2007: Bulgaria - Romania - : - (-:-)
17.11.2007: Albania - Belarus - : - (-:-)
17.11.2007: Oalnda - Luxemburg - : - (-:-)
--------------------------------------------
21.11.2007: Belarus - Oalnda - : - (-:-)
21.11.2007: Romania - Albania - : - (-:-)
21.11.2007: Slovenia - Bulgaria - : - (-:-)

Ferrari i-a prelungit pana in 2010 contractul brazilianului Massa


Scuderia italiană Ferrari i-a prelungit contractul pilotului brazilian Felipe Massa până în 2010, a anunţat într-un comunicat echipa de Formula 1.

Massa, 26 ani, a ajuns la Ferrari de la Sauber la finele anului 2005. El a fost partenerul pilotului german Michael Schumacher, iar în acest an a făcut echipă cu finlandezul Kimi Raikkonen.

În acest an, Massa a câştigat 3 curse şi ocupă locul 4 în clasamentul piloţilor, înaintea ultimei curse, MP al Braziliei, programat duminică pe circuitul Interlagos.

Lucian Bute are o bursa de 200.000 dolari in meciul cu columbianul Berrio


Presa canadiană alocă mari spaţii boxerului român Lucian Bute, care vineri la Montreal atacă centura mondială IBF la categoria super-mijlocie, deţinută de columbianul Alejandro Berrio, într-un meci în care bursa românului se ridică la 200.000 dolari.

Presa canadiană susţine, citând surse din anturajul boxerului român, că Lucian Bute a câştigat circa un milion de dolari în ultimii 2 ani, iar bursa lui de vineri se ridică la 200.000 dolari.

Într-un interviu, Lucian Bute explică secretul disciplinei sale spartane în cei aproape 3 ani de când a trecut la profesionism. ''N-a fost chiar aşa de rău. Am petrecut 8 ani la lotul naţional al României şi am dus aproape aceeaşi viaţă. Cu diferenţa că boxul profesionist este mult mai dur. Mă culc în fiecare seară la 22,30 şi mă trezesc în fiecare dimineaţă la 6,30. Odihnă, antrenament, siestă, odihnă, antrenament, siestă. În wekend, merg la restaurant şi la cinema. Am o biserică ortodoxă română lângă mine şi acolo merg duminica. În timpul săptămânii, stau singur acasă, e decizia mea. Înainte de a-mi atinge scopul, titlul mondial, sunt gata să fac sacrificiile necesare. După cariera de boxer, voi vedea''.

Boxerul din Galaţi a evocat şi emoţiile dinaintea meciului şi în timpul drumului către ring. ''Este pentru a 10-a oară când sunt capul de afiş al galei şi am învăţat să suport această presiune. Sunt nerăbdător să boxez şi meciul este mereu în gândurile mele, 24 de ore din 24. Îmi repet să fiu calm şi concentrat. E dificil, pentru că este un moment emoţionant, oamenii sunt foarte agitaţi. Trebuie să te concentrezi la luptă, îmi place acest moment. Când mă apropii de arenă simt nervozitate. Un boxer care vă spune că nu este nervos în acel moment este un mincinos''.
Bute crede că adversarul său, campionul mondial Alejandro Berrio, va încerca să-l atace încă din prima repriză, dar speră să nu reziste ritmului impus de el mai mult de 5-6 reprize. ''Va încerca să mă pună sub presiune încă din prima repriză. E stilul lui, dar sunt obişnuit. Eu nu sunt presat, vreau să câştig repriză după repriză. Vom vedea dacă va mai avea energie în repriza a 5-a sau a 6-a. Eu sunt la fel de rapid în repriza a 12-a ca în prima. Sunt foarte încrezător''.

Luxemburg - Romania: Lotul Romaniei

Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale de fotbal, a rămas cu un lot de 20 de jucători pentru meciul cu Luxemburg, de miercuri, din preliminariile EURO 2008.
Dintre aceştia, 12 sunt din Liga I, iar restul evoluează în străinătate.

Iată lotul României:

portari:
nume echipa data naşterii selecţii/goluri
Bogdan Lobonţ Dinamo Bucureşti 18.01.1978 58/0
Marius Popa Poli Timişoara 12.04.1976 debutant
fundaşi:
nume echipa data naşterii selecţii/goluri
George Ogăraru Ajax Amsterdam 03.02.1980 2/0
Petre Marin Steaua Bucureşti 08.09.1973 9/0
Gabriel Tamaş AJ Auxerre 09.11.1983 25/1
Dorin Goian Steaua Bucureşti 12.12.1980 14/3
Marius Constantin Rapid Bucureşti 25.10.1984 2/0
Răzvan Raţ Şahtior Doneţk 26.05.1981 42/1
Ştefan Radu Dinamo Bucureşti 22.10.1986 6/0
mijlocaşi:
nume echipa data naşterii selecţii/goluri
Florentin Petre ŢSKA Sofia 15.01.1976 45/4
Ovidiu Petre Steaua Bucureşti 22.03.1982 18/1
Andrei Mărgăritescu Dinamo Bucureşti 01.01.1980 1/0
Cristian Chivu Inter Milano 26.10.1980 54/3
Sorin Paraschiv Rimini 17.06.1981 4/0
Nicolae Dică Steaua Bucureşti 09.05.1980 20/4
Adrian Cristea Dinamo Bucureşti 30.11.1983 4/0
atacanţi:
nume echipa data naşterii selecţii/goluri
Gheorghe Bucur Poli Timişoara 08.04.1980 6/2
Ciprian Marica VfB Stuttgart 02.10.1985 18/5
Florin Bratu Dinamo Bucureşti 02.01.1980 10/2
Daniel Niculae AJ Auxerre 06.10.1982 17/2

Selecţioner:
Victor Piţurcă 08.05.1956

Luxemburg - Romania: Lotul Luxemburgului

Cu trei excepţii, toţi jucătorii din lotul selecţionatei de fotbal a Luxemburgului pentru meciul cu România, din preliminariile EURO 2008, evoluează în campionatului Ducatului.
Singurul profesionist este Mutsch (Aarau/Elveţia), ceilalţi stranieri, Bettmer (Freiburg) şi KItenge (Emmendingen), evoluând în Germania.
Cel mai vârstnic este Wagner, 37 de ani, urma de căpitanul Remy, 33 ani, în vreme ce la polul opus se află Bettmer, 18 ani. Cu câteva excepţii, Guy Hellers are un lot tânăr, în care se află mulţi jucători de 19, 20 şi 21 de ani.
Iată lotul Luxemburgului:

portari:
nume echipa data naşterii
Jonathan Joubert F91 Dudelange 12.09.1979
Marc Oberweis CS Grevenmacher 06.11.1982
fundaşi:
nume echipa data naşterii
Eric Hoffmann FC Etzella Ettelbrück 21.06.1984
Mario Mutsch FC Aarau 03.09.1984
Kim Kintziger FC Differdange 03 02.04.1987
Tim Heinz CS Grevenmacher 05.02.1984
Gérard Geisbusch (fără echipă) 04.05.1988
Benoit Lang Fola Esch 19.12.1983
Jean Wagner FC Differdange 03 12.03.1969
mijlocaşi:
nume echipa data naşterii
René Peters FC Swift Hesperange 15.06.1981
Sébastien Remy F91 Dudelange 16.04.1974
Claudio Lombardelli AS Jeunesse Esch 04.10.1987
Carlos Ferreira FC Etzella Ettelbrück 24.08.1980
Ben Payal F91 Dudelange 08.09.1988
Marc Binsfeld FC Etzella Ettelbrück 30.04.1987
Gilles Bettmer SC Freiburg 31.03.1989
atacanţi:
nume echipa data naşterii
Dan Collette AS Jeunesse Esch 02.04.1985
Chris Sagramola AS Jeunesse Esch 25.02.1988
Daniel Huss CS Grevenmacher 04.10.1979
Joël Kitenge FC Emmendingen 03 12.11.1987
Alphonse Leweck Etzella Ettelbrück 16.12.1981
Daniel Alves Da Mota FC Etzella Ettelbruck 11.09.1985

Selecţioner:
Guy Hellers 10.10.1964

Atacul telefoanelor cu doua SIM-uri


Aparatele care le permit utilizatorilor sa schimbe fara efort reteaua in care vorbesc au devenit realitate.

Firma libaneza WND Telecom se pregateste sa lanseze, in curind, un telefon mobil despre care crede ca va revolutiona piata: WND DUO Atom, telefonul care merge cu doua SIM-uri. Pe linga un aspect de zile mari, aparatul este dotat cu un senzor gravitational, care 'simte' cind telefonul este intors la 180 de grade, moment in care ecranul si tastatura se intorc si ele. Aceeasi miscare permite utilizatorului sa schimbe cele doua conturi, aparatul trecind automat de pe un SIM pe celalalt cind este intors.

Fata telefonului este, practic, un ecran intreg, impartit in doua de un buton de tip 'scroll'. Este un telefon tri-band, iar ecranul este un TFT LCD de 176x220 si suporta 262.000 de culori. Are o memorie de stocare de 128 MB, insa suporta carduri MicroSD.Telefonul mobil WND DUO Atom are si o camera de trei megapixeli incorporata, cu Auto Focus. Deocamdata nu exista o data oficiala la care va fi lansat sau un pret.
Separarea apelurilor personale de cele privind munca devine o posibilitate si in cazul Samsung, anunta publicatia electronica Register Hardware.


Samsung tocmai a dezvaluit telefonul sau mobil DuoS D880, care permite utilizatorilor sa foloseasca doua carduri SIM in acelasi aparat. Acestia pot folosi fiecare dintre SIM-uri fara sa fie nevoie sa indeparteze spatele telefonului, ceea ce inseamna ca pot utiliza linistiti doua retele mobile prin care sa primeasca apeluri, mesaje SMS sau e-mail-uri. In acest moment, nu este foarte clar daca se vor putea conecta la ambele retele simultan sau va trebui sa schimbe manual intre cele doua.

Totusi, Samsung DuoS D880 nu este primul telefon care incearca acest lucru. In ianuarie, compania chineza Doubao a lansat propriul aparat dual-SIM, modelul 728, in regiune. Samsung D880 este un telefon GSM tri-band care detine si conectivitate Edge. Are un display de 2,3 inch si o camera de 3,2 megapixeli, pe linga conectivitate Bluetooth 2.0 si tehnologie de redare audio A2DP, plus un radio FM inclus.

Telefonul va fi pus in vinzare pe piata ruseasca in luna urmatoare, la un pret de 700 de dolari. Samsung nu a precizat inca daca va fi disponibil si in alte tari.

Câte miliarde datorează România

BUCUREŞTI - Datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a crescut cu peste 4,8 miliarde euro (19,1%) in primele opt luni ale acestui an, pana la 33,87 miliarde euro.

La finalul anului trecut, datoria externa pe termen mediu si lung era de 28,446 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In primele opt luni ale acestui an, serviciul datoriei externe a fost insa cu 4,834 miliarde euro, din care aproape trei sferturi (71%) a revenit datoriei negarantate public a sectorului privat, informeaza NewsIn.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost 20,4% in perioada ianuarie-august 2007, comparativ cu 19,5% in anul 2006, iar gradul de acoperire a rezervei oficiale de valute si aur a Romaniei a scazut la 6,1 luni de import la 31 august, de la 6,4 luni de import la 31 decembrie 2006.

Legea votului uninominal a fost adoptată

BUCUREŞTI - Votul uninominal este gata să intre în circuitul parlamentar.

După luni de zile de dezbateri aprinse sau amânări, Comisia de cod electoral a adoptat proiectul de lege care de acum poate începe lungul drum spre aprobarea de către cele două Camere. Adoptarea proiectului vine a doua zi după ce preşedintele Traian Băsescu a dat un ultimatum Parlamentului. Dacă proiectul nu ar fi fost adoptat până luni, şeful statului avertiza că va convoca referendum.

Deputaţii şi-au mărit bugetul în cinci minute


BUCUREŞTI - Anul viitor, bugetul Camerei Deputaţilor ar putea fi cu aproape 23% la mai mare decât cel pentru 2007.

Marţi, în numai cinci minute, Camera Deputaţilor a adoptat fără dezbateri propriul proiect de buget pe anul 2008. Deputaţii nu au avut nimic de obiectat la dezbaterea pe articole a proiectului.

Camera îşi decide singură bugetul, pe care apoi îl trimite Guvernului să-l includă în proiectul pentru întreaga ţară. Secretarul general al Camerei, Georgeta Ionescu, a precizat în urmă cu trei săptămâni că Ministerul Finanţelor a propus ca bugetul acestui for legislativ pe 2008 să fie la nivelul celui din 2007.

Sarah Jessica Parker, în "The Late Bloomer's Revolution"


Sarah Jessica Parker va juca în filmul "The Late Bloomer's Revolution", o adaptare după romanul lui Amy Cohen, realizată de HBO Films and Picturehouse, informează Variety.

HBO Films a obtinut drepturile ecranizarii romanului lui Cohen, ce va fi adaptat de Sherman-Palladino. Acesta ne spune povestea unei femei singure, care dupa moartea mamei sale formeaza o legatura stransa cu tatal sau, amandoi trecand printr-o perioada dificila in vietile amoroase.

Acest film reprezinta debutul regizoral al creatorului "Gilmore Girls", Amy Sherman-Palladino.

George Clooney şi Warner Bros. Pictures au pus mâna pe "The Tourist"



Warner Bros. Pictures a obţinut drepturile producţiei "The Tourist", adaptarea romanului scris de dublul nominalizat la Edgar Award, Olen Steinhauer, informează The Hollywood Reporter.

Filmul, despre care s-a spus ca va fi un “thriller international contemporan”, va fi regizat de John le Carre si Graham Greene. Actiunea se petrece in jurul unui spion care trebuie sa riste totul pentru a scoate la iveala o conspiratie, dupa ce a fost acuzat pe nedrept de o crima pe care nu a comis-o.

George Clooney si Grant Heslov vor produce prin intermediul casei lor de productie, Smoke House.

Julia Roberts - premiu din partea Cinematecii Americane

Anul trecut Julia Roberts i-a înmânat lui George Clooney premiul onorific oferit de Cinemateca Americană.

La ceremonia de anul acesta a venit randul Juliei sa primeasca recunoasterea membrilor Cinematecii datorita contributiei ei la industria cinematografica.

Alaturi de ea au fost Tom Hanks, Natalie Portman si Sally Field. Julia a fost de doua ori nominalizata la Oscaruri pentru rolurile din "Steel Magnolias" si "Pretty Woman" si a castigat premiul Academiei Americane de Film in 2001 pentru "Erin Brockovich”.

De-a lungul timpului, Cinemateca Americana a acordat astfel de distinctii lui Steven Spielberg, Nicole Kidman, Sean Connery sau Al Pacino. Gala este evenimentul care aduce cele mai mari venituri pentru Cinemateca Americana si omagiaza un actor, regizor sau scenarist in fiecare an.

Festival de Film Gay la Cluj

A patra ediţie a Festivalului de Film Gay, care anul acesta se desfăşoară sub sloganul “Respectă-mă aşa cum sunt!”, începe, luni, la Cluj-Napoca şi se va desfăşura până în 21 octombrie, reunind filme din toată lumea.

Detalii despre festival se pot găsi pe site-ul http://www.beanangel.ro


Festivalul, organizat de asociaţia “Be An Angel Romania”, este adresat întregii societăţi civile şi se doreşte a fi o punte de comunicare şi cunoaştere între oameni, indiferent de orientarea lor sexuală.

“Nu vrem să fim acceptaţi sau toleraţi, vrem să fim respectaţi. Prin intemediul filmului, artei, expoziţiilor, cărţilor vrem să ieşim în faţă pentru ca oamenii să ne cunoască. Filmele vin din toată lumea şi am dori ca la acest eveniment să vină şi multe persoane heterosexuale, deoarece scopul este de a-i face să ne înţeleagă. Anul acesta festivalul este organizat în cadrul Anului Egalităţii de Şanse şi sub înaltul patronaj al Kultur Forum Europa", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Lucian Dunărean reprezentant al “Be An Angel Romania”.

Festivalul începe luni şi va dura până în 21 octombrie, timp în care doritorii pot viziona în mai multe locuri din Cluj (Casa Tranzit şi cluburi din Cluj-Napoca) un număr de 18 filme care au ca temă principală problemele de viaţă ale homosexualilor. De asemenea, vor avea loc lansări de carte, vernisaje ale unor expoziţii, un spectacol de teatru în scopuri caritabile.

“Serile Filmului Gay” îşi propune proiectarea unei imagini pozitive a persoanelor de o altă orientare sexuală, creşterea vizibilităţii acestora şi crearea unui spaţiu de exprimare şi comunicare între ele şi restul societăţii.

"Încercăm să deschidem minţile oamenilor pentru a înţelege că şi noi iubim la fel, trăim la fel. Mai mulţi voluntari vor împărţi pliante pe stradă şi vor răspunde întrebărilor oamenilor. Sperăm să existe din partea societăţii o deschidere spre comunitatea noastră aşa cum este şi în Uniunea Europeană”, a declarat Laura Dani, coordonator al festivalului.

În programul festivalului figurează filme artistice cu tematică LGBT şi, de anul acesta, în premieră, un concurs internaţional "Home Made Movie", destinat tuturor tinerilor dornici de a se afirma şi de a transmite un mesaj anti-discriminare.

Menţionăm că în imagine apare Miss Travesty Romania 2006: Micuta Mo din Cluj Napoca.

Audi A1 Concept vine la Tokio

Pe 24 octombrie, constructorul german va prezenta la salonul auto japonez un concept-car care va incerca sa elimine orice speculatie privind marimea, forma generala si linia de design a viitorului mini A1.

Ceea ce se anunta a fi unul din cei mai dificili inamici ai lui Mini va aparea pe piata in 2009, la un pret ceva mai mic decat al unui Audi A3.


Masina se pare ca va avea la baza platforma tehnica a lui VW Polo, insa va fi desenata mult mai dinamic decat produsul Volkswagen si, se pare, va avea o tinuta de drum setata in consecinta.

Ca si motorizari, se presupune deocamdata ca gama va cuprinde propulsoare aspirate si supraalimentate, cu capacitati cilindrice cuprinse intre 1,2 si doi litri, si ca cel mai slab dintre propulsoare va avea 1,4 litri si 80 CP.

Detalii noi despre mini-ul VW

Precum bine se stie, concernul din Wolfsburg lucreaza intens la una dintre cele mai importante masini din istoria companiei, ce s-ar putea dovedi peste ani de zile chiar mai importanta decat a fost Golf in urma cu trei decenii.

Anuntat in urma cu o luna la Frankfurt de conceptul up!, noul minicar VW va ajunge pe piata uneva la sfarsitul lui 2010, insa un document “scurs” ne-a dezvaluit cateva informatii importante inca de pe acum.


Una din ele se refera chiar la planul de vanzari al masinii, pe care VW doreste sa o comercializeze in circa 4,16 milioane de exemplare de-a lungul unui ciclu de viata de noua ani.

Pentru ca previziunea sa aiba acoperire si in realitate, germanii vor dezvolta o intreaga familie pe baza modelului ce va deriva din up!, a carei membri vor fi conceputi la fabrica Skoda din Vrchlabi, Cehia, intr-o cadenta de 300.000 de unitati in primul an (cate 100.000 pentru fiecare din marcile VW, Skoda si Seat).

Ceva mai tarziu, fabricile VW din Rusia si India vor mai adauga la acest numar inca 262.000 de unitati, desi acest lucru nu este inca batut in cuie.

Masina va fi oferita la inceput doar in versiune cu trei usi, atasate unei caroserii ce va masura numai 3,5 m lungime (asadar, semnificativ mai lung decat un Smart Fortwo si chiar mai lung decat se zvoneste ca va fi mini-ul lui Toyota), si va avea un pret de baza de 8.950 de euro.

Ulterior, modelul cu trei portiere va fi urmat de o versiune cu amptament lung si cinci usi, ce nu va costa mai putin de 9.450 de euro, dar si de un mini-SUV si de o versiune cu propulsie hibrida

Cetăţenii din Moldova vor putea obţine mai uşor vize pentru UE

Cetăţenii din Republica Moldova vor putea intra mai uşor în statele Uniunii Europene. Acordul care prevede facilitarea regimului vizelor în spaţiul comunitar pentru cetăţenii moldoveni a fost semnat ieri la Bruxelles.

Documentul prevede posibilitatea ca România să acorde gratis vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Acordurile privind facilitarea regimului vizelor şi readmisia persoanelor cu şedere ilegală au fost semnate la Bruxelles de comisarul pentru justiţie şi libertăţi civile, Franco Frattini, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, de secretarul de stat pentru afaceri europene Manuel Lobo Antunes, reprezentând preşedinţia portugheză a Uniuni şi de şeful diplomaţiei de la Chişinău, vicepremierul Andrei Stratan.
Documentul prevede eliberarea vizei în maxim zece zile pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.Perioada poate fi extinsă până la 30 de zile sau poate fi micşorată la doar două zile în regim de urgenţă. Taxa pentru eliberarea vizelor se menţine la 35 de euro, faţă de 60 de euro pentru alte state. Pe de altă parte copiii, studenţii, tinerii până la 18 ani, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, participanţii la activităţi culturale şi sportive, şoferii internaţionali şi pensionarii sunt sputiţi de la plata taxei pentru elibarea vizelor.
Mai mult pentru aceste categorii de persoane, inclusiv oameni de afaceri, au fost simplifcate documentele necesare a fi prezentate în cazul solicitării vizelor. De asemenea, persoanele care călătoresc sistematic pe teritoriul statelor membre vor putea beneficia de vize cu intrare multiplă, cu un termen de valabilitate extins între 1 şi5 ani.
În acelaşi timp, acordul prevede posibilitatea ca România şi Bulgaria să nu perceapă taxe pentru procesarea cererilor de viză naţională de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii Moldova, până la momentul deciziei Consiliului European de implementare deplină a acqui-ului Schengen privind politica de vize a acestor state. Moldova a liberalizat deja regimul obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene.

Preţurile caselor din Europa de Est îşi continuă creşterea

Preţurile caselor continuă să crească în Europa de Est. Odată cu ele se multiplică şi avertismentele în legătură cu o posibilă criză imobiliară, scrie cotidianul economic francez Les Echos.

Dacă preţurile vor continua să crească într-un mod galopant, este posibil să asistăm la un blocaj al pieţei îmobiliae din răsăritul Europei, spun specialiştii imobiliari europeni.

În ultimle 18 luni, spun specialiştii austrieci, preţul apartamentelor a crescut în Polonia cu 56 la sută, în Cehia cu 26 la sută, iar în România cu 20 la sută. Recordul s-a înregistrat însă în Estonia unde preţurile au crescut anul trecut cu 70 la sută.

Cu toate acestea, multă lume va continua să cumpere apartamente noi, pentru a părăsi blocurile construite în perioada comunistă.

Numai la Bucuresti, afirmă specialiştii cotidianului economic Les Echos, există o cerere de locuinţe de cel puţin 3,3 milioane de metri pătraţi. Dar, pentru viitorul îndepărtat, apar unele semne de întrebare, în ce priveşte posibilitatea populaţiei de a cumpăra aceste apartamente.

Specialiştii spun că la Bucureşti, Kiev, Bratislava, Praga sau la Budapesta, salariile sunt destul de modeste faţă de costul apartamentelor.

Am putea asista astfel la un blocaj al pieţei imobiliare. Preţurile au crescut, în ultimii ani şi pe piaţa spaţiilor de birouri pe fondul unei cereri mari.

Potrivit cotidianului francez, unele oraşe mari din ţările Europei răsăritene, precum Moscova, Kiev, Varşovia şi Bucuresti nu au suficiente clădiri moderne.
Pe de altă parte, cum în Europa de răsărit se construiesc multe imobile pentru birouri, există riscul ca peste câţiva ani o bună parte dintre ele să nu se mai vândă. Toate aceste semne nu sunt decât... anticamera unui posibil crah imobiliar, conchid jurnaliştii de la Les Echos.

Sursă: The Money Channel

Canibalul din Mexic era vrăjitor!

CIUDAD DE MEXICO - Mexicanul acuzat că şi-ar fi strangulat şi mutilat două dintre iubite, iar apoi le-ar fi mâncat este un bărbat cu un comportament deviant, dependent de cocaină şi de alcool, practicant al vrăjitoriei, pornografiei şi zoofiliei, relatează AFP, citând magistraţi.

Jose Luis Calva Zepeda, în vârstă de 40 de ani, nu a făcut încă vreo declaraţie oficială pentru că se află în spital, după ce a încercat să fugă, aruncându-se de la balconul apartamentului său, la sosirea poliţiştilor. Acesta a recunoscut însă că "a participat la fapte", potrivit procurorului Gustavo Salas.

O a treia crimă asupra unei tinere "îi va fi, probabil, atribuită în cazul anchetei în curs", a adăugat procurorul.
O fostă iubită a lui Zepeda - care s-a despărţit de acesta în luna iulie - l-a descris pe bărbat drept "gelos şi posesiv, care practica vrăjitoria şi urmărea multe filme pornografice şi cu un caracter zoofil". Bărbatul a cucerit-o după ce i-a scris mai multe poezii de dragoste, în care îi spunea că îngerii există şi că el este un înger care va avea grijă de ea.
Carnea, care urma să fie gătită în cuptor în apartamentul bărbatului, este de natură umană, însă analizele nu au stabilit încă dacă Zepeda a consumat din aceasta, potrivit expertului din Parchetul din Mexic, Rodolfo Rojo.
Zepeda, poreclit "poetul canibal" de presa maxicană, a fost arestat în data de 8 octombrie, în apartamentul său din centrul Mexicului. Un braţ şi un picior al fostei sale iubite Alejandra Galeana au fost descoperite în congelator, iar restul trupului se afla în dulap.
Zepeda se descria drept scriitor, poet şi dramaturg şi îşi câştiga existenţa din operele sale pe care le vindea pe stradă. Anchetatorii au descoperit în apartamentul său un roman neterminat intitulat "Instincte canibale", în care se prezintă un portret foarte asemănător cu cel al personajului Hannibal Lecter din "Tăcerea Mieilor", însă cu trăsături mexicane.

Pleşan se consideră „pe val” după golul reuşit împotriva Fiorentinei

Mihăiţă Pleşan a reuşit unicul gol al Politehnicii în meciul cu Fiorentina, acest lucru dându-i curaj şi tupeu în declaraţii mijlocaşului oltean. „Cred că am demonstrat astăzi că sunt un fotbalist foarte bun. Totuşi, am reuşit să înscriu împotriva uneia dintre cele mai bune formaţii din Italia, deci cred că sunt foarte bun şi nu merit să fiu contestat şi înjurat în halul în care sunt. Sunt pe val, ce mai!”, a declarat fotbalistul conform zicalei „olteanul nu e oltean destul dacă nu e şi fudul”. Numărul 10 al lui Poli compară golul marcat Fiorentinei cu un alt gol celebru al lui (singurul?!), cel din meciul câştigat de România în faţa Germaniei cu scorul de 5 la 1. „Nu trebuie să fiu înjurat, chiar dacă uneori mă visez fotbalistul Stelei sau a altei echipe mari. Sunt un jucător extrem de bun şi publicul nu trebuie să mă înjure. Nu au nici un drept.Priviţi numai ce gol i-am dat Fiorentinei iar mai apoi luaţi o casetă video şi uitaţi-vă la golul din meciul cu Germania. Nu e aşa că sunt tehnic?”, a mai spus, plin de mândrie, fotbalistul Politehnicii. Declaraţiile de după meciul cu formaţia italiană aduc în mintea publicului timişorean alte vorbe celebre şi pline de mândrie oltenească, cele rostite după meciul din sezonul trecut cu Dinamo, în care „puştii de aur ai Timişoarei” (aici nu este inclus şi Pleşan, el nefiind în lot pentru acel meci, nefiind nici puşti si nici de aur) au reuşit un egal cu actuala campioană. „Dacă jucam noi le dădeam pe puţin cinci”, a spus la acel moment Pleşan. „Cârlionţul lui, trademark-ul prostului”, am spune noi, printr-o analogie cu celebra zicală.

Andrei Pavel invins de Marcos Baghdatis la Mastersului de la Madrid

Dupa ce a trecut de rundele calificarilor, Andrei Pavel nu a reusit sa-l invinga pe Marcos Baghdatis, in primul tur al Mastersului de la Madrid, fiind intrecut cu 6-3, 4-6, 6-1. Cneazul a ratat sansa de a-l intalni pe Rafa Nadal.

Pentru a treia oara fata in fata, Andrei Pavel si Marcos Baghdatis s-au infruntat in runda inaugurala a Mastersului de la Madrid intr-un adevarat duel al generatiilor. Primele schimburi de mingi au scos in evidenta jocul din spatele terenului al celor doi tenismani, Pavel iesind in evidenta cu lovitura sa de rever, care l-a facut faimos in circuitul profesionist.

Echilibrul s-a mentinut pana la trei egal, dupa care Baghdatis a reusit break-ul hotarator pentru soarta primului set, in al optulea joc. Cu un procentaj superior la primul serviciu (71%) si 27 de puncte castigatoare, fata de cele numai 20 ale lui Pavel, cipriotul Marcos Baghdatis si-a adjudecat primul set cu 6-3, dupa 30 de minute de la primul serviciu.

Inceputul setului secund a stat sub semnul echilibrului, cei doi jucatori conservandu-si propriile servicii pana in jocul al saselea, cand Andrei Pavel a fructificat prima minge de break avuta in acest meci (4-2). Serviciul lui Baghdatis a inceput sa fie din ce in ce mai dezordonat (38%), astfel ca Pavel a servit pentru castigarea setului in jocul al noualea (5-3). Cneazul si-a pierdut concentrarea, permitandu-i adversarului fostului finalist de la Australian Open sa revina in meci. Chiar si asa, Pavel a gasit resursele necesare sa castige setul, reusind un nou break in al zecelea joc al actului secund.

Setul decisiv s-a jucat inca din primul game, cand Andrei Pavel a cedat pe propriul serviciu, dupa ce a avut sansa de a prelua conducerea. Baghdatis si-a conservat serviciul, conducand cu 3-0 si 4-1, pentru ca in final Pavel sa abandoneze lupta, meciul incheindu-se dupa o ora si 59 de minute, cu victoria cipriotului Marcos Baghdatis, scor 6-3, 4-6, 6-1.

Pavel a dominat pe primul serviciu, unde a avut un procentaj de 59%, diferenta fiind facuta de numarul mai mare al erorilor nefortate, 35 pentru roman, fata de cele numai 22 ale cipriotului, care va da piept in turul secund cu spaniolul Rafael Nadal, numarul doi mondial.

Alte rezultate din prima zi a Mastersului de la Madrid:

Juan Monaco - Igor Andreev, 6-7 (5), 6-0, 6-4
Stefan Koubek - Jarkko Nieminen, 6-3, 3-6, 6-4
Juan Martin Del Potro - Potito Starace, 7-5, 6-1
Mario Ancic - Marc Gicquel, 6-4, 6-2
Andrew Murray - Radek Stepanek, 6-4, 6-1
Robby Ginepri - Jurgen Melzer, 2-6, 7-6 (2), 6-4

Nokia anunta ieftiniri

Liderul productiei de telefoane GSM a facut un anunt destul de neasteptat si interesant in acest timp, a operat o ieftinire de 15 procente la telefonul lor cel mai bine vandut in acest moment, Nokia E65.

Nu ar fi nimic iesit din comun in aceasta miscare a Nokia insa scaderea de cincisprezece procente este cam mare fata de ieftinirile obisnuite care sunt de numai cateva procente, iar aceasta vine si pe fondul vanzarii deosebit de bune a modelului E65, pana acum s-au vandut peste un milion de exemplare si prin urmare Nokia a trecut din nou pe profit in cadrul diviziei de telefoane business, in plus , s-au operat scaderi de pret, nu asa de semnificative totusi, la modelele E61i, N73 si N73 Music Edition, exprimand daca mai era nevoie, dorinta Nokia de a ramane lider de necontestat in domeniul telefoniei mobile.


Carnet de note virtual pentru elevi

Parintii care doresc sa afle notele si absentele copiilor lor o vor putea face, incepand de luni, cu ajutorul internetului, pe site-ul www.carnetdenote.ro, contra unei sume de 24 de lei pe an.

Astfel, pentru a putea vedea notele, absentele si orarul copiilor, parintii vor trebui sa-si faca un cont pe site.

Notele si absentele elevilor vor fi introduse pe site cu acordul cadrelor didactice si al parintilor, pana in prezent fiind incluse in baza de date trei scoli din Capitala. Parintii nu vor putea avea acces decat la notele si la situatia absentelor propriilor copii.

Datele vor fi actualizate bilunar si vor putea fi accesate la orice ora. Realizatorii site-ului spera ca in anul scolar 2008-2009 programul sa fie extins la nivel national.

Ucraina. Doliu National !

DNIPROPETROVSK - Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a declarat pentru marţi zi de doliu naţional în memoria victimelor exploziei de la Dnipropetrovsk.

Potrivit unui ultim bilanţ oficial, deflagraţia de sâmbătă din oraşul situat în estul Ucrainei s-a soldat cu 15 morţi.

20 de locatari ai blocului sunt încă de negăsit. 17 persoane, dintre care doi copii, sunt internate în spital, iar patru dintre ele sunt în stare gravă. Societatea însărcinată cu distribuţia gazului în localitate a anunţat că explozia a fost provocată de o defecţiune a sistemului de alimentare. Inginerul-şef şi adjunctul său au fost arestaţi sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu.

Template Design | Elque 2007