miercuri, 17 octombrie 2007

Se constituie Consiliul pentru Economia Digitala din România

Conducerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a decis împreuna cu reprezentantii asociatiilor patronale si profesionale din industria IT&C constituirea Consiliului pentru Economia Digitala din România (CEDR), care va functiona ca si organ consultativ pe lânga Guvernul României.

Decizia a fost luata, marti, 16 octombrie a.c., în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sediul MCTI, între ministrul Iuliu Winkler si reprezentantii a 15 asociatii din domeniul IT&C.
"CEDR este o forma de parteneriat public-privat prin care dorim sa instutionalizam receptarea propunerilor, observatiilor si chiar criticilor care provin din mediul de afaceri. Dorim sa fim o interfata pentru mediul public si privat. Am vorbit foarte mult, astazi, despre standardizare, despre reglementare transparenta, despre nevoia de interfata cu sistemul educational, de faptul ca indiferent ce strategii avem, a extinderii e-guvernarii si e-administratiei, trebuie sa avem un mecanism de preluare si optimizare a opiniilor care vin din mediul de afaceri", a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei la finalul întâlnirii cu asociatiile din domeniul IT&C.
Iuliu Winkler a mai anuntat ca asociatiile au mandatat ministerul pentru realizarea proiectului Hotarârii de Guvern prin care acest consiliu va lua fiinta.

Potrivit ministrului, acest proiect de hotarâre de guvern va fi publicat spre consultare pe site-ul MCTI, dupa care va fi trimis spre avizare în vederea adoptarii lui de catre Executiv.
În urma discutiilor s-a stabilit ca CEDR va fi o structura organizatorica deschisa, corelata cu dinamica evolutiei industriei digitale, presedintia fiind asigurata în comun de sectorul public si cel privat. Secretariatul CEDR va fi asigurat de MCTI, modelul de organizare urmând a fi stabilit prin regulament propriu.
CEDR va putea înfiinta comisii de lucru pe diferite subiecte de interes: comunicatii, securitate IT, automatizari, noi servicii de software, noi servicii bancare digitale, noile structuri ale economiei digitale cu acces broadband, standarde, accesarea fondurilor europene, bune practici.
În cadrul întrunirii s-au analizat misiunea, raspunderea si componenta CEDR, fiind trecute în revista câteva atributii: elaborarea strategiei pentru societatea informationala, resursele de finantare pentru realizarea programelor, programe pentru cresterea competitivitatii si exportului, cu promovarea brandului "RomaniaIT"; initierea de actiuni pentru cresterea pietei IT; analiza problematicii curente din IT&C; initiative legislative; promovarea serviciilor societatii informationale si a cunoasterii; actiunile de mediatizare ca ramura prioritara a industriei digitale; elaborarea unui program pentru mentinerea competitivitatii tinându-se cont de cererea de specialisti din domeniu etc.
Un alt subiect a fost lucrul la nivelul administratiilor locale, prevazut si în Agenda Lisabona i2010, pentru promovarea proiectelor regionale si lucrul cu cetatenii la nivelul administratiilor locale.
În CEDR vor fi invitati si reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Economiei si Finantelor si ai Ministerului Muncii.

Apple Leopard va fi pus in vanzare pe 26 octombrie

Apple Inc. a anuntat ca noua versiune a sistemului sau de operare, Mac OS X "Leopard", va fi pusa in vanzare pe 26 octombrie, la un pret de 129$.


Magazinul online al Apple accepta deja pre-comenzi.

Apple a planuit initial sa lanseze Leopard in iunie, insa in aprilie a anuntat ca trebuie sa-si utilizeze toate resursele pentru a putea lansa la timp mult-anticipatul iPhone.

Leopard este al saselea upgrade major al Mac OS X de la debutul sistemului de operare din 2001.

Functia sa "Boot Camp" permite utilizatorilor sa instaleze o copie a Windows pe Mac-uri Intel-based, desi cele doua sisteme de operare nu pot rula simultan.
O versiune a Leopard pentru servere va fi lansata in acelasi timp cu versiunea consumer, potrivit Apple.

China avertizeaza asupra unui nou virus transmis prin MSN

Autoritatile anti-cyber virus din China au avertizat ca un nou virus extrem de periculos, transmis prin programul instant messaging MSN al Microsoft, poate fura conturile si parolele utilizatorilor inregistrati, putand cauza chiar si pierderi economice.


Pe computerul infectat de virus, lista MSN friend va afisa un mesaj care informeaza utilizatorul ca i-a fost anulat contul si ii recomanda un website de unde poate afla cine a facut acest lucru, au avertizat specialistii National Computer Virus Emergency Response Center.
Cand utilizatorul intra pe site-ul indicat in mesaj, i se cere sa introduca contul si parola.

Aceste website-uri, terminate de obicei in "tk", "hk" si "cn", au ca scop procurarea de informatii ale utilizatorilor.
Dupa ce site-urile ilegale obtin contul si parola unui utilizator, se vor loga pe messenger-ul MSN in numele utilizatorului si vor trimite mesaje similare utilizatorilor din lista de prieteni. In acest fel, si mai multi utilizatori MSN vor fi predispusi la pierderi economice.
China a inregistrat un boom al pietei de mesagerie instant (IM) prin succesul MSN, Tecent QQ, Yahoo Messenger si Skype. Statisticile arata ca numarul utilizatorilor inregistrati in serviciul Skype in China depaseste 25 de milioane.

iPhone este periculos pentru sanatate

Greenpeace a criticat iPhone din cauza prezentei in continutul sau a diferite subtante chimice si materiale periculoase.


Greenpeace a supus iPhone unor teste stiintifice, prima testare a unui produs Apple dupa ce Steve Jobs, CEO al Apple si-a luat angajamentul in luna mai de a face din companie una "Greener Apple".
Un laborator stiintific independent a testat 187 componente interne si externe ale iPhone si a confirmat prezenta unor componente potential periculoase in jumatate din mostre, inclusiv in antena telefonului.

Un amestec toxic de esteri a fost de asemenea descoperit in proportie de 1.5% in compozitia plasticului (PVC) care imbraca cablurile castii.
Aceasta este a treia oara cand Greenpeace a testat un produs Apple din 2006 incoace. Analize similare ale unui MacBook Pro si a unui iPod Nano au relevat prezenta unor elemente brominate in unele componente.
Greenpeace a spus ca descoperirea unor elemente chimice periculoase in iPhone sugereaza ca Apple nu a reusit sa progreseze in indeplinirea angajamentului de a renunta la utilizarea componentelor brominate si a PVC-ului pana la sfarsitului anului 2008.

Template Design | Elque 2007